Hardloop-techniek (analyse)

Hardloop-techniek (analyse)

Hardlooptechniek (analyse)
Hardlopen is een zeer populaire sport. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders lopen hard en dit aantal groeit nog steeds. Mensen vinden het belangrijk om gezond en fit te blijven. Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Een hardloop blessure is vervelend. De statistieken variëren van 2,5 tot 59 blessures per 1000 trainingsuren. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de risicofactoren voor hardloop blessures. De onderzochte variabelen worden in vier categorieën ingedeeld volgens het model van Mechelen:

  • Training: meest onderzocht zijn: omvang, stretching, cooling down, ondergrond en hardloopschoenen
  • Anthropometrisch; zoals geslacht, leeftijd, BMI (Body Mass Index), blessuregeschiedenis
  • Anatomisch: waaronder voettype, kniestand, ROM (Range of Motion) van heupen, enkel
  • Biomechanisch: waaronder grondreactiekrachten zoals impactkracht piekdruk en loading rates (snelheid van landing) en mate van pronatie

Uit het literatuuronderzoek van Bredeweg (2014) komen de volgende bevindingen. Er is geen bewijs gevonden dat blessures voortkomen uit de volgende training gerelateerde blessurefactoren:

  • Door vooraf te rekken of nadien een cooling down te doen verminderd het risico op blessures
  • Demping van schoeisel of ondergrond. Het lichaam past zich middels de stijfheid van het been aan.
  • Aanmeten van een hardloopschoen op basis van voettype voorkomt geen blessures. De beste maatstaf lijkt vooralsnog het ervaren comfort te zijn.

Wel is er bewijs gevonden de training zelf. De meeste hardlopers trainen te vaak, te lang, lopen te hard en breiden hun weekomvang te snel uit. Er lijkt een relatie te zijn tussen meer dan 30 km per week hardlopen en de kans op blessures. Verder komt naar voren uit onderzoek dat:

  • Gebrek aan hardloopervaring een verhoogd risico geeft op blessures
  • Het geslacht geen gevoeligheid is voor hardloop blessures. Echter, mannen zijn vaker geblesseerd dan vrouwen. Of leeftijd een invloed heeft op blessures is nog onduidelijk BMI en hardloopblessures hebben geen verband aangetoond.
  • Wel is aangetoond dat een kans op recidief groter is na een hardloopblessure. Geen relatie tussen ondergrond en kans op blessures. Met of zonder anti-proneerschoeisel is niet van invloed op het ontstaan van hardloopblessure.

De afgelopen 10-15 jaar is er veel onderzoek gedaan in de sportmedische wetenschap naar de biomechanica van het hardlopen. Hier komt naar voren dat een goede rompstabiliteit een essentieel onderdeel is van een adequate looptechniek en het weerhouden van overbelasting.

Wilt u meer weten over een adequate hardlooptechniek of een hardloop-analyse laten maken? Bent u het zat om recidiverende blessures van het hardlopen te hebben? Meld u zich aan bij Arne Gademan via ons secretariaat. Dan gaan we er samen voor zorgen dat u met nog meer plezier zult hardlopen!

Fysiotherapie

Werkwijze


Onderstaande tarieven gelden voor verzekerden die niet of niet voldoende aanvullend verzekerd zijn. In andere gevallen declareren wij de behandeling direct bij de zorgverzekeraar.

Het eerste consult bestaat uit een verplichte intake en onderzoek (code 1864 of 1870), waarna wij een zitting fysiotherapie/manuele therapie (code 1000 of 1200) reserveren voor behandeling. Deze eerste zitting duurt dan ook langer, namelijk 50 minuten. De vervolgafspraken hebben een duur van 25 minuten.

Indien u bij verhindering tenminste 24 uur van tevoren afzegt, wordt de gereserveerde tijd niet in rekening gebracht. Niet nagekomen afspraken worden volledig in rekening gebracht.

Behandeling & Tarieven 2024


Behandeling Code Prijs
Zitting fysiotherapie 1000 €46,-
Zitting fysiotherapie aan huis 1001 €62,50
Zitting manuele therapie 1200 €57,-
Zitting manuele therapie aan huis 1201 €62,50
Screening en intake en onderzoek 1864 €60,-
Intake en onderzoek na verwijzing 1870 €60,-
Intake en onderzoek na verwijzing aan huis 1871 €60,-
Medische Fitness (per kwartaal)   €130,-
     

 

logo

Gegevens

Fysiotherapie Gademan
Touwlaan 25
3401 CA IJsselstein